sobota, 19 listopada 2016

Urodzinowy tort ombre

Klasyczny tort śmietanowy z wiśniową frużeliną i alkoholowym nasączeniem.

Tort wykonany na bazie dwóch czekoladowych biszkoptów  - każdy przekrojony na dwa blaty. Frużelina została wykonana ze zblendowanych wiśni. Klasyczna masa z ubitej śmietany kremówki wzbogacona została serkiem mascarpone. Ponieważ tort przeznaczony był dla gości pełnoletnich pozwoliłam sobie wykonać poncz z dodatkiem wiśniówki.

Jeszcze pokrycie boków i dekoracja wierzchu

W trakcie pracy
Byłby to zwykły tort gdyby nie wykończenie w modnym ombre. Do zabarwienia dwóch dolnych warstw użyłam barwnik spożywczy w kolorze czerwonym (http://www.sweetdecor.pl/3534,barwnik-w-zelu-colorgel-czerwony-winniowy.html). Ostatnia warstwa nie została zabarwiona.

Mówili, że był dobry...
 Wierzch tortu pokryty masą marcepanową zabarwioną wspomnianym już barwnikiem . Napisy wykonane białym pisakiem cukrowym z zestawu http://www.sweetdecor.pl/39,pisaki-cukrowe-4-kolory.html.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz